onsdag 31. mars 2010

Påskevotter

Vinteren er omsider i ferd med å slippe sitt iskalde grep om hovedstadsområdet! Vottesesongen er altså på hell, men slett ikke over. Etter å ha slitt hull i opptil flere par i vinter fikk jeg laget meg disse, som jeg håper holder i hvert fall ut sesongen, og egentlig også godt ut i neste. De er strikket med dobbel tråd: Alfa og Sisu, på pinne 4,5 - det vil si de er blitt nokså tette, men det var jo meningen.
Oppskriften er fra "Stram garnet", men tilpasset tynnere pinner. Jeg har brukt denne oppskriften mye; det er så hendig og enkelt å strikke på to pinner, og så går det så fort!

Vottene strikkes slik:

Legg opp 34 masker på pinne 4,5. Strikk vrangbord, 1 rett og 1 vrang, så lang du måtte ønske. Strikk så 8 pinner rett (=4 riller). Øk så til tommel. Siden vottene skal sys sammen i lillefingersiden, øker man til tommel i midten av arbeidet: Strikk 16 masker, strikk 2 masker i 17. maske og 2 masker i 18. maske. Strikk ut pinnen. Strikk neste pinne uten økning. På neste pinne strikker du 16 masker vanlig, så strikker du 2 masker i 17. maske. Strikk så 2 vanlige masker, og deretter 2 masker i neste maske, som da er 17. maske fra slutten på pinnen. Strikk neste pinne uten økning. På neste pinne strikker du 16 masker vanlig, så 2 masker i 17. maske, så 4 vanlige masker, så 2 masker i 17. maske fra slutten av pinnen igjen. Strikk neste pinne uten økning. Fortsett slik, med økning på annenhver pinne, til du har 17 (hånd)+12(tommel)+17(hånd)=46 masker.

Strikk så 17 masker og sett dem over på en annen pinne mens du strikker de 12 tommelmaskene. Strikk så lang tommel du vil ha, og fell sli: strikk 1 rett og 2 rett sammen vekselvis ut pinnen. På neste pinne: 2 og 2 rett sammen. Klipp av garnet og tre tråden gjennom maskene.

Nå gjenstår resten av votten. Sett til garnet ved tommelen, og strikk ut de 17 andre maskene du ikke strikket før du kom til tommelen. På neste pinne strikker du 17 masker, strammer garnet forbi tommelen og strikker de resterende 17 maskene. Strikk til votten når like over lillefingeren din.

Fell slik: strikk 2 rett og 2 sammen vekselvis ut pinnen. Strikk en pinne uten fellinger. Strikk 1 rett og 2 rett sammen vekselvis ut pinnen. Strikk 1 pinne uten fellinger. Strikk så 2 og 2 masker rett sammen på neste pinne, og gjør det samme på pinnen etter. Klipp av garnet og trekk tråden gjennom. Fest trådene og sy sammen votten i siden og tommelen.

Dersom tommelen blir trang, går det an å strikke en liten kile og sy inn når man syr sammen tommelen - det gjorde jeg da jeg skulle strikke en større størrelse av disse vottene, og det fungerte egentlig veldig bra. Det er selvfølgelig også bare å øke til mer enn 12 masker i tommelen, noe jeg egentlig vil anbefale dersom man strikker til store hender / veldig frosne fingre.

Den fiffige lille pelskanten på disse vottene er en heklerad med fastmasker i grått Beogarn - veldig enkelt, men jeg syntes det ga en fin liten pynteeffekt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar